top of page

CV Gerçekleri


İş yaşamının fırtınalı sularına atlamak isteyen ya da iş değişikliğine girişmek niyetinde olan herkesin ilk yaptığı iş, CV hazırlamak ve ya mevcuttaki CV’sini güncellemek olur.

Çok önemsenen bir iştir CV yazımı! Hatta öylesine önemsenip öylesine köpürtülmüş bir iştir ki ”Etkili CV Hazırlama Teknikleri” diye yazıp arama motorlarında taradığınızda, sayısı yüzbinlere ulaşan eğitim semineriyle karşılaşacağınız gibi on binlerce farklı şekil ve şemalde de CV formatı görürsünüz.

İyi bir iş için vize niteliğinde algılanan CV, Latince Curriculum Vitae’nin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır aslında. Latince’de çerçeve anlamında gelebilecek curriculum sözü ile yaşam anlamına gelen vitae kelimeleri birleşip, eğitim, profesyonel deneyim ve yetkinliklerin anlatıldığı CV ifadesi oluşmuştur.

Kuralına kaidesine uygun biçimde CV hazırlamak için herkes uğraşadururken, öyle ilginç CV hikayeleri ortaya çıkar ki “Etkin CV Hazırlama Teknikleri” başlıklı eğitimlerde hepsi birer case study olacak düzeydedir, oldukça da eğlencelidir. Bizim toplumda, her alanda yaygın olarak görülen “paket iyi olsun, içerik dert değil” anlayışıyla hazırlanan CV’lerde şablon ve format kısmına takılırken içerik gözden kaçıverir.

  • CV’ye şöyle pek yakışıklı/ pek güzel bir fotoğraf koyma derdine düşmek zorunda değilsiniz. Zira CV’lerde ve hatta interview sırasında kimseye medeni durumunuzu, dininizi, memleketinizi belirtmek zorunda değilsiniz. Bu tür bilgileri sormak, sorgulamak ayrımcılığa girdiği gibi fotoğrafınıza bakıp da kimse sizi iş görüşmesi için davet etmez.


  • Sürekli kullandığınız mail hesabınız pamukprenses@...mail.com ise hemen yerine adınız ve soyadınıza uygun yeni bir hesap açın. Kimse mail hesabı pamuk prens olan birini ciddiye almayacaktır…


  • Türkçe iş ilanlarına İngilizce CV hazırlayıp da anlamsız bir ukalalığa girmenin de kimseye faydası olmayacaktır.


  • Yabancı dil bilginize güvenmiyorsanız, sakın ola dil yeterliliğinizi orta, orta üstü gibi genel geçer ifadelerle tanımlamayın. Zira görüşmeye davet edilmeniz halinde, HR uzmanının ruh haline göre mülakatı Türkçe başlatıp, sizin orta üstü şeklinde ifade ettiğiniz dilde devam ettirme eğilimi olabilir. Yabancı dil konusu hassas, aman ha!


  • Bir firmaya CV göndermeden önce o firmanın öncelikleri, yönelimleri gibi konularda biraz fikir sahibi olun. Aynı şekilde, başvurulan pozisyona uygun olarak da CV’nizde öne çıkaracağınız beceri ve yetkinlikler de değişken olabilir. Ama asla abartılı ya da yanlış bilgi vermeyin, algı yönetmeye çalışıyormuş gibi bir pozisyona düşmeyin.


  • Gerçekten sizi diğerlerinden farklı kılan ya da başvurduğunuz pozisyonu zenginleştirebilecek bir hobiniz varsa belirtin. Ama kitap okumak, film izlemek gibi her çağdaş insanın yapması doğal olarak kabul edilen faaliyetleri CV’ye yazmanız çok da anlamlı değil. Hobi kısmına illa ki bir şey yazmak için zorlamayın.


  • Referans kısmında belirteceğiniz kişi, daha önceden çalıştığınız firma yetkililerinden birisi değilse, yaptığı iş ve bulunduğu sektör önceliklidir. Sağlık sektöründe bir pozisyon için başvuruda bulunuyorsanız ve daha önce kendisiyle birebir çalışmadıysanız lojistik sektöründen bir referans gösteriyor olmanız anlamsızdır. (Tabii bu arada eğer birine referans olmanız isteniyorsa da dikkatli olun. Herkese referans olunmaz sözü bir çok kez gayet haklı çıkmıştır.)


  • Referans konusunda bir başka basmakalıp ifade de “ İstendiği taktirde verilecek” ifadesidir. Eğer iş yaşamınızın başlarında iseniz, istenmeden ve referans olarak verdiğiniz kişiyi mutlaka ve mutlaka bilgilendirerek referans vermekte fayda var. İş yaşamınız, belirli bir süreyi aşmış ise en iyi referansınız o güne kadar göstermiş olduğunuz, somutlanabilir performansı kısaca belirtmenizdir. Zaten o zaman istendiği taktirde verilecek bir referansa da ihtiyacınız yok demektir.


  • “Dur, en iyisi ben enteresan bir şey yapayım da diğer CV’lerin içinden sıyrılayım” mantığıyla profesyonellik harici, sıra dışı formatlarda hazırlamayın CV’nizi… Bir şeyin fark edilir olması, iyi olduğu anlamına her zaman gelmez.


  • Somut performans belirteceğim kaygısıyla, “Onu da yaptım, bunu da hallettim, şuraya da müdahil oldum” anlamına gelebilecek, değerlendirenin kafasının karıştıracak türden ve abartılı bir tavır olmasın CV’nizde… Eğitiminiz, kor işiniz, mesleğiniz ne ise somut performansınızın da bunların karşılayacak düzeyde belirtilmesi anlamlı.


Ve aslında sözün özü şu: Yaşamınızda olması gerektiği gibi CV’nizde de kendinizi ve yaptıklarınızı küçümsememeniz gerektiği gibi, abartmayın da. Olması gerekeni yapmış olmanız performans değildir, unutmayın…

Comentarios


bottom of page